Posted on: 1. júla 2019 Posted by: tristate Comments: 0

Taliansky šéfkuchár je zástancom dobrého, zdravého talianskeho varenia.

  1. Udržujte ho sezónne

Vždy, keď je to možné, by sa mali v sezóne nakupovať prísady, pretože typická talianska diéta používa čerstvé produkty. To pomáha dať pokrmy fantastickú chuť a znamená, že nemusíte pridať veľa tuku, soli alebo cukru na zlepšenie chuti. Čerstvé, sezónne zložky sú tiež zvyčajne viac živín husté a preto lepšie pre vás. Taliani milujú putovanie po miestnych trhoch, aby si vybrali svoje ingrediencie – je to súčasť užívania si jedla.

 

 

 

  1. Nepreháňajte cestovinu s chilli paradajkami a špenátom

Keď sa chystáte variť cestoviny, nemali by ste na osobu vyčleniť viac ako 120 g sušených cestovín. Často ľudia robia chybu tým, že hodia celú tašku cestovín do hrnca a skončia varením a jedením príliš veľa. Tiež dbajte na to, aby ste si nevarili svoje cestoviny, pretože cestoviny al dente (firma na uhryznutie) majú nižší glykemický index ako mäkké cestoviny, ktoré sú prevarené, takže je dobré, aby ste ich naplnili a udržali ste spokojný dlhšie.

 

  1. Vymeňte oleje

Vymeňte svoj bežný olej na dobrú kvalitu olivového oleja. Olivový olej je pre vás oveľa lepší ako mnoho bežných olejov na varenie a rozhodne lepší ako varenie s maslom alebo margarínom, ak sa snažíte byť zdravý. Panenský olivový olej má vysoký obsah tukov, ako sú mononenasýtené a omega 3, ako aj antioxidanty.

 

4. Ryby

Snažte sa jesť aspoň dve porcie mastných rýb týždenne. Ryby sú veľmi dôležitou súčasťou talianskej stravy a my sme tiež používať veľa mäkkýšov, ktoré majú vysoký obsah živín – nemôžete poraziť chutné jedlo z morských plodov.

 

  1. Urobte z jedla príležitosť

Každé jedlo v Taliansku je veľkou príležitosťou, a preto si veľmi dobre uvedomujeme a oceňujeme jedlo, ktoré konzumujeme zakaždým, keď sedíme spolu. Vyhnite sa TV večere a iné rozptýlenie a sústrediť sa na to, čo a koľko jete pomôcť kontrolovať veľkosti porcií.

 

  1. Cook od scratchTomato passata

Spokojnosť, ktorú dostanete z vášho jedla bude oveľa väčšia, ak sa vám podarí každý týždeň variť niekoľko jedál od nuly. Budete tiež presne vedieť, čo sa deje do hrnca a na tanier. Urob si vlastné omáčky a karbonátky od nuly, a cez víkend, keď máte viac času, choďte na výrobu vlastného pečiva a cestovín.

 

  1. Sledujte svoje omáčky

Taliani ľahko potiahnu svoje cestoviny namiesto toho, aby sa utopili s omáčkou. Nadmerné dusenie len hromady na kalórií a obsahu tuku bez pridania akejkoľvek ďalšej chuti. Ak sledujete svoju váhu, vyhnite sa pastovitým tvarom cestovín, ako sú rigatoni a penne, pretože nasávajú omnoho viac omáčky.

 

Grapefruit, pomarančový a marhuľový šalát

  1. Dezert

Vymeňte svoj kalorický dezert za pekný zdravý ovocný šalát. Ak si kúpite ovocie, keď je v sezóne zistíte, sladkosť bude dobiť akékoľvek chuť k jedlu.

  1. Šalátový dresing

Pri obliekaní šalátov používajte kvalitný a chutný balsamicový ocot, aby ste mohli znížiť množstvo oleja, ktoré s ním zmiešate. Balzamikový ocot má nízky obsah kalórií a na prípravu zdravého obväzu ho zmiešame s malým panenským olivovým olejom ako náhradu za krémové šalátové zálievky alebo majonézu.

  1. Gremolata

Ak chcete pridať dostatok chuti na grilovaný steak alebo grilované ryby, použite gremolata namiesto krémovej alebo olejovej omáčky. Gremolata je talianska ozdoba surového, jemne nasekaného cesnaku, čerstvej petržlenovej vňaťi a citrónovej kôry, a keď je na konci varenia sypaná na vrchole rýb alebo mäsa, pridáva obrovské množstvo chuti bez kalórií alebo tuku.