ždy, keď som v dome priateľa, večer prichádza čas, keď moji hostia vytiahnu fľašu nedávno zakúpeného vína a povedia mi: „Je to dobré?“
Na čo vždy odpovedám: „Otvor to a pozrime sa!“
Bohužiaľ nie je možné zistiť, či sa na fľašu a čítanie poznámok na zadnej etikete, ak víno bude dobré. Môže to urobiť len vývrtka, pohár a vaše chuťové poháriky.
Ale nestačí povedať, že víno je dobré, ak sa mi to páči? No, ani nie. Skutočnosť, že je to pre vás príjemné, je záležitosťou osobných preferencií, ale určenie toho, či je víno dobré, sa pozerá na rôzne prvky, aby sa určila jeho objektívna kvalita. A ak sa ukáže, že je to dobré víno a páči sa vám – potom toast!
Pri rozhodovaní, či má víno dobrú kvalitu, sú k dispozícii 4 jednoduché aspekty vína:
# 1: Vôňa
Prvým je vôňa. Ešte predtým, než si napijete, prilepte si nos do pohára a vezmite si závan – cíti to ako víno? Vážne, cíti to ovocne alebo možno kvetinovo? Ak áno, prešiel prvým testom. Ak však vonia ako Rover po tom, čo sa kúpal, alebo ako namáčavé mokré noviny, zabudli ste vyzdvihnúť z príjazdovej cesty predtým, než prišla búrka – potom je to s najväčšou pravdepodobnosťou korok, a preto nie je dobrý.
Ak je to tak, obávam sa, že sa na to víno skončí – vylejte ho drezom a otvorte ďalšie.
# 2: Zostatok
Keď je víno v rovnováhe, žiadna zo zložiek kyslosti, tanínu, alkoholu alebo ovocia nevyniká ako hlavná udalosť.
Povedzme, že vaše víno prejde testom. Druhou myšlienkou vedieť, či je vaše víno dobré, je rovnováha. Možno ste počuli expertov na víno, ktorí hovoria o „vyváženom víne“ a mysleli si, že to bolo skôr zvyčajné víno mumbo jumbo. Ale rovnováha je dôležitým aspektom vína. Ak by ste mali fľašu, ktorá by bola nevyvážená, pravdepodobne by ste ju nemali radi, aj keď ste nevedeli prečo.
Keď je víno v rovnováhe, žiadna zo zložiek kyslosti, tanínu, alkoholu alebo ovocia nevyniká ako hlavná udalosť. Ak vysoká úroveň kyslosti spôsobí, že vaše oči budú mať vodu alebo hladinu trieslovín, ako keby ste pili vlnu namiesto vína, víno nie je vyvážené. Ak si však všimnete peknú sviežosť na víno, taniny sú pružné a úmerné, ovocie je bohaté, ale nie príliš silný, a alkohol je nepostrehnuteľný. V tomto prípade by som navrhol, aby bolo vaše víno vyvážené – skontrolujte!
# 3: Hĺbka
Ďalej sa chceme pozerať na hĺbku chuti vo víne alebo na jej chuť. Je to tak jednoduché, ako premýšľať o tom, čo ochutnáte, keď držíte víno v ústach a otáčate ho okolo. Víno takmer určite ochutná ovocie – ale je to všetko? Dokážete zistiť iné vrstvy príchute mimo ovocia? Možno dotyk orechov alebo grapefruitu v bielej, alebo čokoláde alebo káve v červenej farbe? To by naznačovalo mnohotvárnosť vína s niekoľkými vrstvami chuti.
Vína s hĺbkou chuti sú veľmi zábavné a ak si popíjate jednu večeru, všimnete si, ako sa víno mení v priebehu jedla – vyvíja sa vo vašom pohári a viac a viac vôní a chutí prichádza v závislosti od toho, čo sa deje ješ. Víno s hĺbkou chuti je určite kandidátom na „dobré“ víno.
# 4: Dokončiť
Nakoniec, a možno najľahšie, ďalším spôsobom, ako zistiť, či je vaše víno dobré, je zvážiť jeho dĺžku alebo povrch. Víno jednoducho prehltnete a uvidíte, ako dlho trvá chuť na vašom poschodí – čím dlhšie trvá, tým lepšie víno.
Ak po prehltnutí príchuť klesne hneď a za sekundu zmizne, pravdepodobne to nie je taká vysoká kvalita. Ale ak môžete ešte ochutnať atraktívne vlastnosti 2, 3 alebo 4 sekundy po – môžete byť na niečo. A keď môžete ochutnať víno po 10 alebo viac sekundách, možno ste narazili na kvalitný jackpot!
Takže nabudúce budete chcieť vedieť, či je víno dobré, otvorte fľašu a zvážte tieto štyri prvky: vôňu, rovnováhu, hĺbku chuti a povrch a okamžite zistíte, či je to dobré víno – a to stojí za to piť !