tu je 10 zaujímavých skutočností, ktoré ste možno nevedeli o tejto tajnej zložke:
1. Termín “whisky” je skutočne odvodený od gaelských slov uisage beatha, ktoré zase pochádzali z latinskej Acqua Vitae alebo “vody života”. Predpokladá sa, že názov odkazuje na skutočnosť, že tieto duchovne boli prvýkrát použité mníchmi na liečivé účely.
2. Najstarší odkaz na produkciu whisky nie je v skutočnosti v Škótsku, ale v Írsku, kde sa predpokladá, že mnísi začali destilovať liehoviny už od piateho storočia. Prvý odkaz zo Škótska sa nachádza v účtovných knihách, účtovných záznamoch o kráľovských financiách v roku 1494, kde sa urobil príspevok na “osem špinavých sladov bratovi Johnovi Corovi, z ktorého sa vyrába aqua vitae”.
3. Škótsku whisky sa vždy píše bez “e” (rovnako ako whisky z Kanady a Japonska). Väčšina iných krajín, ako sú Spojené štáty, Austrália a Írsko, volajú podobnú whisky. Existuje veľa teórií o tom, prečo je to tak, väčšina z nich je sporná. Stačí sa ubezpečiť, že pri písaní na škótskeho človeka nikdy nepridajte “e”, alebo môžete byť príčinou začiatku druhej svetovej vojny.
4. Škótska whisky je najzákladnejšie destilované pivo. Vyrába sa pomocou sladového jačmeňa (alebo iných zŕn), ale “pranie” sa líši od piva, ktoré by ste mohli piť v krčme, pretože nie je pridaný žiaden chmeľ. Potom sa dvakrát destiluje, aby sa vytvoril hladký silný duch, ktorý starne v dubových sudoch minimálne 3 roky predtým, než sa dá nazvať whisky. Tieto sudy tradične pochádzali z portugalských regiónov Portugalska a regiónov vyrábajúcich Sherry v Španielsku. Keďže sa tieto ťažšie získali, škótske liehovary sa obrátili na svojich amerických bratrancov v Kentucky, aby nakúpili sudy z Bourbonu, ktoré podľa zákona mohli byť použité iba raz pred ich vyradením. Bolo to manželstvo z neba.
5. Existuje niekoľko klasifikácií škótskej whisky, ale hlavné sú:
• Zmiešaná whisky: Jedná sa o zmes obilnej whisky a sladovej whisky a tvorí väčšinu škótskeho, ktoré sa spotrebuje po celom svete.
• Whisky s jedným obilím: Toto je pomerne zriedkavé a je vyrobené z nesladových zŕn, ako je kukurica.
• Blended Salt Whiskey: Toto je tiež niekedy známe ako “Vatted Malts” alebo “Pure Malts” a je jednou z mojich obľúbených whisky. Je vyrobená zo zmesí viacerých sladových whisky z celého Škótska.
• Jednotná sladová whisky: Vyplýva to z názvu sladového jačmenného zrna z jedného liehovaru. Často sa predávajú s vekovými údajmi (10/12/18 rokov atď.), Čo znamená, že ide o zmes jednoduchých sladov z tej istej liehovarky, kde najmladšia whisky používa vek uvedený na fľaši, pokiaľ nie je jediná fľaša na sudy, kde musí byť whisky z rovnakej výroby.
6. V Škótsku existujú viac ako 100 liehovarov a päť regiónov na výrobu whisky: Highlands, Lowlands, Speyside, Islay a Campbeltown. Každá oblasť produkuje whisky s veľmi zvláštnym štýlom. Moje obľúbené sú veľmi náročné rašelinové whisky z malého ostrova Islay.
7. Predaj singletnej sladovej whisky je v skutočnosti pomerne moderná tvorba, keďže až do šesťdesiatych rokov minulého storočia väčšina jednoduchých sladov šla vyrábať miešanú whisky. Glenfiddich bol pravdepodobne prvý jediný slad, ktorý sa predával sám o sebe a stal sa populárnym na celom svete, pretože bol aj prvý, ktorý sa predával v obchodoch s letiskami. Zatiaľ čo mnohé sladové whisky sú samozrejme celkom úžasné, naozaj vás vyzývam, aby ste vyskúšali niektoré skvelé miešané whisky a miešané sladové whisky, ktoré sú ľahko dostupné.
8. Skotsko každoročne vyváža jednu miliardu škótskych fliaš. Amerika je druhým najväčším zákazníkom a dováža impozantných 120 miliónov fliaš ročne. To je stále dosť cestou za francúzskymi, ktorí sa rýchlo blížia k 200 miliónom fliaš ročne.
9. V roku 2009 som mal to šťastie, aby som bol pozvaný, aby som ochutnal malý dram z fľaše 50-ročného Glenfiddich. Predalo sa za približne 16 000 dolárov fľašu; to však bledne za cenu niektorých z najdrahších ponúkaných škót, ktoré zahŕňajú Macallan 1926 (54 000 dolárov) a Dalmore 64 Trinitas (160 000 dolárov).
10. Napokon sa ma často pýtam: “Aký je najlepší spôsob, ako piť whisky?” Samozrejme, že každý bude mať svoje vlastné preferencie, ale ja nie som fanúšikom pridávania ľadu, čo podľa môjho názoru je nejasné. Väčšina liehovarov, s ktorými som sa stretol, navrhuje pridať do skla len veľmi malé množstvo vody pri izbovej teplote. To mierne znižuje obsah alkoholu a umožňuje mnohým odlišným chutiam ducha prísť na prednú stranu.